I Izerskie Forum Suwerenności Żywieniowej 2019
W dniach 2 - 3 marca 2019 w "Dolinie Harmonii" (dawna Farma69) w Kopańcu w Górach Izerskich odbyło się lokalne forum suwerenności żywnościowej. Podczas dwudniowego wydarzenia spotkały się osoby z okolicy Gór Izerskich żywo zaangażowane w działania na rzecz suwerenności żywnościowej: rolnicy i rolniczki, miejscowi działacze, aktywiści, lokalni politycy, przedstawiciele instytucji kulturalnych, konsumenci.
W programie przewidziana była wymiana doświadczeń w prowadzeniu lokalnej działalności rolniczej, w tym sprzedaży bezpośredniej, wymiana nasion, prezentacje na temat suwerenności żywnościowej i agroekologii . Wydarzenie zorganizowało lokalne środowiska skupione wokół Paczki Izerskiej, Fundacji Harmonia Kultury, Targu w Siedlęcinie.
Głównym celem wydarzenia było stworzenie lokalnej platformy współpracy na rzecz suwerenności żywnościowej.
Media:
- Artykuł o izerskim forum w Nowinach Jeleniogórskich https://www.nj24.pl/article/o-suwerennosci-zywnosciowej-inspirujaco-i-konkretnie
- Materiał filmowy z naszego wydarzenia można już obejrzeć na kanale Niezależnej Telewizji Janusza Zagórskiego.
Program I Izerskiego Forum Suwerenności Żywnościowej:
Sobota, 2 marca 2019
08.00-09.00 Śniadanie
09.00-09.50 Jadło z natury: alternatywy żywieniowe wokół nas - otwarty spacer ze szkoleniem (spacer odbywa się wokół gospodarstwa - można włączyć się w każdej chwili) Krzysztof Kalemba
09.00-10.00 Przyjazd, rejestracja uczestników
10.00-10.30 Suwerenność żywnościowa lokalnie i globalnie Marta Łukowska (Nyeleni Polska)
10.35-10.55 Agroekologia jako suwerenność żywnościowa w praktyce Agnieszka Makowska (KŻZ, EUL, Nyeleni)
11.00-11.15 Jak się (nie) edukuje rolników ekologicznych w Polsce - Agnieszka Makowska
11.20-11.30 O Koalicji Żywa Ziemia słów kilka - Agnieszka Makowska
11.30-12.00 Przerwa
12.00-12.20 Sprzedaż bezpośrednia-praktyka lokalnych rynków. Wojciech Mejor (Kooperatywa “Dobrze”, Nyeleni Polska)
12.25-12.35 Prezentacja projektu oraz Przewodnika po sprzedaży bezpośredniej Kooperatywa “Dobrze”
12.40-13.00 RWS-y w Europie i Polsce- stan na dziś i plany, potrzeby na przyszłość - Monika Onyszkiewicz (Fundacja EkoRozwoju)
13.05-13.20 Kultura Pola, czyli koncepcja współpracy w oparciu o model RWS i pieniądz równoległy - Mateusz Wolniak
13.20-14.20 Przerwa obiadowa
14.20-14.40 Prezentacja lokalnej inicjatywy - Leśna Szkółka i projekt 'Korzenie' w Kopańcu - Maciej Muskat
14.40-15.00 Sytuacja lokalna (Targ Rolny w Siedlęcinie, Paczka Izerska, Kooperatywa Spożywcza JG, Wyprodukowano pod Śnieżką) - Renata Korn, Paweł Sieczko; Katarzyna Harbul-Bała i Marta Lipnicka (KARR)
15.00-16.00 Krąg zapoznawczy
16.00-16.30 Przerwa
16.30-17.30 Prezentacje lokalnych gospodarstw - Rolnicy
17.35-17.55 Inspiracje z Czech. Zrównoważony rozwój edukacji na rzecz solidarnego systemu żywnościowego - Erasmus +, Ogrody społecznościowe , sieciowanie RWS-ów - Jana Koźnarova - koordynator RWS-ów w Czechach , menadżer projektu Solid Base
18.00-18.20 Przerwa
18.20-19.00 Podsumowanie pierwszego dnia forum - dyskusja
19.00-19.30 Wspólny śpiew z Lokalną Grupą Wokalną
19.30-20.30 Kolacja
Niedziela 3 marca 2019
8.00-9.00 Poranne morsowanie dla ochotników :) Wodospad Kropelka - Marcin Weigel
8.00 - 9.30 - Śniadanie
9.30-10.05 Nasiona i bioróżnorodność: działania lokalne i globalne /sytuacja prawna a praktyczna/ Sonia Priwiezencew (Fundacja Agrinatura)
10.10-10.25 Dawne odmiany roślin i ich reintrodukcja (nagranie video) - Denise Fu Dostatny (IHAR-Radzików)
10.30-11.00 Dawne odmiany i sady tradycyjne –doświadczenie i bieżące projekty Społecznego Instytutu Ekologicznego i Fundacji AgriNatura - Tomasz Włoszczowski (Społeczny Instytut Ekologiczny)
11.05- 11.20 Samowystarczalne siedlisko - dwa słowa o permakulturze - Marta Łukowska
11.25-11.40 Grzyby - potrawa czy lek ? Jolanta Radomska, grzyboznawca
11.45-11.50 Jelenia Góra -Miasto Przyjazne dla Sprawiedliwego Handlu - Elżbieta Wardzała
11.50-12.15 Przerwa
12.15-12.30 Miejskie ogrodnictwo a suwerenność żywnościowa. Monika Onyszkiewicz (Fundacja EkoRozwoju)
12.35-12.55 Czy potrzebna nam Suwerenność Żywnościowa? – czyli o zjawiskach, trendach, jakości i bezpieczeństwie produktów na rynku spożywczym - Marzena i Marcin Galiccy, FoodRentgen
12.55-14.00 Podsumowanie całego forum, pytania do prowadzących
14.00-15.00 Obiad
15.00-16.00 Mini warsztat - elementarz zbieracza nasion, trening w pozyskiwaniu nasion - Nicolaas Stouten (rolnik z Przecznicy)
List do Prezydenta
Mapa